BSH Rétegragasztott gerenda

A rétegelt-ragasztott gerenda és falelemekkel az épületekbe a természetet építjük be, a termék 99,4% tömör fát és 0,6% biológiailag ártalmatlan ragasztóanyagot tartalmaz. Egyszerűen tervezhető, építése tiszta és gyors. Az épületfizikai jellemzői könnyen számolhatóak, ellenőrizhetőek. Legnagyobb előnye az egyszerű alkalmazás: nincsenek bonyolult csomópontok, komplikált alkatrészek.

A természet találkozik a legmagasabb szintű építési technikával

A rétegelt-ragasztott falpanel (BSH) rendkívül sokoldalú: közcélú épületeknél, családi házaknál és óvodáknál egyaránt találkozunk vele, födém- és falelemként is használható. A természetes tömörfa szerkezetnek meggyőző tulajdonságai vannak, hisz hőszigetelő, teherbíró, tűzálló és hangszigetelő.

Így készül...

A rétegelt-ragasztott gerenda több réteg fűrészáruból, pontosabban legalább három, egymásra merőleges száliránnyal elhelyezett, vízszintesen egymáshoz ragasztott fenyő deszkarétegből áll. Ennek a különleges ragasztási módnak köszönhetően a dagadás, zsugorodás, valamint a vetemedés  mértéke elhanyagolható. A rétegek egymásra merőleges száliránya garantálja a termék hossz- és keresztirányú formatartósságát.

A mindenre alkalmas fa építőelem

A rétegelt-ragasztott gerendák alacsony energiaszintű, passzív- és aktív házak építésére is alkalmasak. Kitűnően alkalmazható több emeletes lakóházak építésére, a kommunális építkezésben, felújításkor, emelet építéskor és természetesen családi házak építéséhez.

Egyszerű alkalmazás és előnyök sokasága

Aki a rétegelt-ragasztott  gerendát  választja, a tömör építkezés pozitív tulajdonságait ötvözi a fa előnyeivel. Ezért nem meglepő, hogy a tömörfából történő építkezés iránt alaposan megnőtt a kereslet és nem csak a lakóterek aspektusában.

Könnyű saját súly, nagy teherviselő képesség
A súlyához viszonyítva a rétegelt-ragasztott gerenda egyike a legnagyobb teljesítményű szerkezetanyagoknak. Alacsony súlya megkönnyíti a szállítást és a kezelést, valamint energiát és költséget is spórol. Elemei egyszerű szerszámokkal a helyszínen szerelhetők, akár a LEGO.

Az alapos felkészülés fél siker
Ügyfélre szabott, kész méretre gyártott elemeket szállítunk a helyszínre. A nagy méretű fal- és födémelemek az időjárástól védett gyártócsarnokban készülnek, így a leszállításra kerülő elemek teljesen készre gyártottak. A szerkezetkész állapot ezért gyorsan megvalósítható.

BSH

A BSH (rétegragasztott gerenda) esztétikája, valamint kiemelkedő mechanikai tulajdonságai révén ideális megoldást jelent a modern magasépítészet számára. Megújuló és CO2-semleges építőanyag minőségében a fa egyedülálló, kellemes beltéri légkört teremt.

Nagy fesztávolságok

Azonos teherbírás mellett a BSH könnyebb az acélnál. A fának ez az "ereje" megengedi az elemek "karcsúra" méretezését, és eddig ismeretlen eleganciát és esztétikát tesz lehetővé. Ezáltal akár 100 méteres fesztávok is áthidalhatók.

Nagyfokú tűzállóság

Tűz esetén a fából készült tartószerkezet biztonságosabb, mint a védtelen acélkonstrukció. Beégés esetén a teherbíró mag körül faszénréteg képződik, amely késlelteti a további beégést. Természetes tulajdonságainál fogva a faanyag tűz esetére kiszámítható (REI 30-90).

Kémiai ellenállóképesség

A rétegragasztott fa ellenálló a vegyi anyagokkal szemben, ezért ideális módon alkalmas kis- és nagyipari építményekhez.

A fa mint ökológiai építőanyag (CO2-raktár)

Növekedése során a fa CO2-t tárol. Ha ekkor olyan termékekhez használjuk fel, mint pl. házak, csarnokok vagy hidak, a CO2-redukáló hatás fennmarad. Minden beépített köbméter fa átlagosan két tonnával csökkenti ugyanis a légkörbe történő CO2-kibocsátást.

Beltéri légkör: A fa higroszkópos, vagyis klímaaktív építőanyag. E sajátosságával a fa, és így a BSH (rétegragasztott gerenda) műszaki kialakítása is, jóleső légkört teremt, amely kellemes hatást gyakorol a helyiség klímájára és a helyiségben zajló életre.

Ragasztott Gerenda   (Brettschichtholz,BSH) 

A termék előnyei:

- Alacsony nedvességtartalma miatt nem szárad össze

- Beépítés után nem deformálódik, nem reped

- A normál faanyaghoz képest kisebb keresztmetszet is elegendő ugyanakkora
mechanikai terheléshez képest (rétegragasztás miatt)

- Tűzállósága kiváló

- Alacsony nedvességtartalma miatt nem igényel faanyagvédelmi vegyszereket

- A ragasztás vízálló, így kültérben is használható, beépíthető

- Azonos terhelhetőségnél könnyebb az acélnál

- Megmunkáláshoz hagyományos faipari szerszámok szükségesek

- A felületek gyalultak, az élek fózoltak

- A vegyileg agresszív környezetet is jól tűri

- Széles méretválasztékban kapható

- Ökológiai szempontból lényegesen kedvezőbb a beton, és az acéloknál

- Olyan tartószerkezeti anyag, melynek hőszigetelése is jelentős

A német elnevezés szó szerint fordítva rétegelt deszkát jelent, mely azonos a hazánkban is egyre nagyobb teret hódító rétegelt ragasztott (RR-tartó) tartóval. A régebbi német szakirodalomban Leimholz, vagy Leimbalken szavakkal is találkozhatunk. Európa német nyelvterületű tartományaiban a Brettschichtholz név alatt elsősorban egyenes termékeket értenek, melynek gyártástechnológiáját és felhasználási tulajdonságait szabványok rögzítik a legapróbb részletekig.
A Brettschichtholz (a továbbiakban BSH) olyan faterméket takar, mely minimum 3 db lamella összeragasztásából áll és az alkotók rostlefutása lényegében párhuzamos. Ragasztás után merőleges felületekkel rendelkező termék nyerhető, jóllehet kör- és egyéb összetett keresztmetszetben is gyártják. A gyártás és minőségbiztosítás kapcsán az ÖNORM EN 14080 szabvány a mérvadó. Németországban irányadó szabványok a DIN 1052, DIN 1052-1/A1, DIN 68140
A szigorú követelmények betartatását az FMPA (Otto Graf Institut), vagy egyéb európai akkreditált intézetek végezhetik.