ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

www.emi.hu

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Nonprofit Kft.) Magyarország legnagyobb komplex építő- és építőanyag ipari jóváhagyó, vizsgáló, ellenőrző, tanúsító, illetve szakértő és innovációs intézménye, több európai és nemzetközi szervezet tagja (EOTA, EGOLF, ENBRI, WFTAO, CIB, ECTP, UEAtc).

A Társaság 100 %-os állami tulajdonban van (a tulajdonosi jogokat a Miniszterelnökség gyakorolja), az 1963-ban alapított Építésügyi Minőségellenőrző Intézet (ÉMI) és az Építéstudományi Intézet (ÉTI) jogutódjaként évtizedek óta kiemelt felelősséggel és feladatkörrel rendelkező szervezet. Tevékenységünk főbb jellemzői: minőség, megbízhatóság, függetlenség, pártatlanság, szakértelem.

Az ÉMI tevékenységével az egész országot lefedi, és magyarországi tevékenysége mellett külföldi megbízásokat is teljesít. A magas minőségű szakmai munkát Központi laboratórium segíti Budapesten és Szentendrén 9 szakági laboratóriummal, valamint 5 területi laboratórium Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Veszprémben, amelyek a Nemzeti Akkreditáló Tanács által akkreditált vizsgálatokat végeznek.

AZ ÉMI TEVÉKENYSÉGEI ÉS SZOLGÁLTATÁSAI

Vizsgálattal, ellenőrzéssel és tanúsítással közreműködik az építési termékek megfelelőség igazolásában. Szakértői és tanácsadói tevékenységével támogatja az építési szakterület résztvevőit. Vizsgálatokkal, kísérletek elvégzésével és tanulmányok készítésével segíti az építőipari vállalkozásokat az építőipari termék- vagy technológia fejlesztésében, közreműködik szakmai szabályozások és hatósági intézkedések előkészítésében.

 • Építési termékek megfelelőségének igazolása:
  Termékek és üzemi gyártásellenőrzés megfelelőségének igazolása EK megfelelőségi tanúsítvány vagy megfelelőségi tanúsítvány, EK-üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvány vagy üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvány, ill. első típusvizsgálati jegyzőkönyv kiadásával.
 • Alkalmassági vizsgálatok:
  Azoknak a termékjellemzőknek a meghatározása, amelyek alkalmassá teszik a terméket arra, hogy szakszerű beépítés és használat mellett, a termék teljes tervezett élettartama alatt az építmény –amelybe a terméket beépítik – megfeleljen az alapvető biztonsági, egészség és környezetvédelmi követelményeknek. Ezek alapján EOTA tagként Európai Műszaki Engedélyek /ETA/, ill. Építőipari Műszaki Engedélyek /ÉME/ kibocsátása.
 • Projektek minőségellenőrzése:
  Az elmúlt évtizedekben több tucat magas- és mélyépítési projekten volt jelen az ÉMI az építtető, a műszaki ellenőr vagy a kivitelező megbízásából. Országos laboratóriumi hálózata segítségével olyan cégek partnereként is megjelent, akik az ország számos pontján végeznek építő munkálatokat. Az ÉMI legnagyobb előnye igen sokrétű szakmai tapasztalata és laboratóriumi felszereltsége, amellyel komplex feladatok ellenőrzését is nagy kapacitással tudja vállalni. Az ÉMI tevékenységi körén túlmutató építőiparhoz kapcsolódó vizsgálati feladatokra cégünk kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózattal rendelkezik.
 • Szakértői vizsgálatok:
  Építési termékek első típusvizsgálata, és a gyártó által igényelt más termékjellemzők vizsgálata. Szerkezet és anyagvizsgálatok, építés-kivitelezés egyes munkafolyamatainak műszaki vizsgálata és ellenőrzése, valamint nukleáris építmények vizsgálata.
 • Jogszabályi előírásokon alapuló feladatok:
  Nukleáris létesítmények engedélyezését és kivitelezését érintő feladatok ellátása, valamint tűzvédelmi eszközök vizsgálata, ellenőrzése és tanúsítása
 • Mérnöki szakértés és szaktanácsadás az alábbi területeken:
  Építési anyagok, szerkezetek és technológiák; építési hibák; tervezési megoldások; termékek alkalmazástechnikai kérdései; épületdiagnosztika; minőségszabályozás; nukleáris létesítmények anyagai, szerkezetei és technológiáinak építészeti megoldásai.
  Felvonók és mozgólépcsők terveinek felülvizsgálata, tervezési és felújítási tanácsadás, szuperellenőrzés és műszaki ellenőrzés, ill. karbantartás megfelelőségének ellenőrzésének koordinációja.
 • Kutatásfejlesztés:
  Termék- vagy technológiafejlesztés; vizsgálati, minőségszabályozási módszerek kidolgozása; kísérleti vizsgálatok és mérések; tanulmányok és elemzések készítése; szabályozás- vagy jogszabályi előkészítés; trendek figyelése; Európai Uniós kutatásokban részvétel.
 • Műszaki szabályozás:
  Szabványok, felhasználási vagy alkalmazástechnikai útmutatók készítése.
 • Pályázat kezelés:
  A Lakás-Innovációs Osztály végzi a lakossági energetikai támogatásokhoz kapcsolódó pályázatkezelési feladatokat. A pályázatok feldolgozásához a következő feladatokat látja el: benyújtott pályázatok nyilvántartása; pályázatok döntés előkészítése; a támogatott pályázatokhoz kapcsolódó támogatási szerződések megkötése; a támogatások folyósítása és könyvelése; helyszíni ellenőrzések végeztetése; új pályázati rendszerek fogadására való felkészülés.
 • Egyéb tevékenységek:
  Építési vállalkozások minősítése és a minősített felhasználók nyilvántartása; ÉMI100% védjegy alkalmazhatóságának engedélyezése; kalibrálási szolgáltatások és ellenőrző mérések végzése külső vizsgálóhelyek részére; információszolgáltatás bauxitbetonos épületekről; Szentendrei Ipari Park hasznosítása; oktatás különböző szakmai és egyetemi képzésekben.